Skip to main content

NIEUWENDIJK

RETAIL, AMSTERDAM

Graziosi Progetti maakte het ontwerp voor een retail project van Kroonenberg Groep aan de Amsterdamse Nieuwendijk. De begane grond van het pand uit 1910 kreeg een nieuwe gevel, die weer perfect aansluit bij het oorspronkelijke karakter van het gebouw.

Op de begane grond van Nieuwendijk 134-136 bevonden zich voor de verbouwing drie winkelruimtes, waarvan er nu twee zijn samengevoegd. Huub van Manen, projectontwikkelaar bij Kroonenberg Groep:  “Het gebouw was al lange tijd in ons bezit. Door verschillende wijzigingen en mutaties zijn er in de loop der jaren drie individuele winkelpuien ontstaan die steeds apart werden verbouwd. Hierdoor was de architectonische samenhang tussen de retail in de plint en de bovenliggende woonverdiepingen volledig verloren gegaan.”

Graziosi Progetti kreeg de opdracht om de winkelpui weer één geheel te maken, waardoor het pand zijn open uitstraling terug zou krijgen. Nina Graziosi: “De gevel leende zich ervoor om een groot gebaar te maken met natuursteen over de gehele breedte. De pui heeft twee verticale elementen. We hebben commercieel meegedacht, en gezorgd dat de begane grond zonder grote ingrepen desgewenst weer is op te splitsen voor meerdere huurders.” Kroonenberg Groep legt tegenwoordig vaak in winkelpanden ook de basisinstallaties aan, vertelt Van Manen: “Dat maakt ze voor een huurder aantrekkelijker en sneller te betrekken dan een pand waar nog geen voorzieningen in zitten. Bouwkundig hebben we de kelder hersteld en het vloerniveau op de begane grond gelijk getrokken.” Tijdens de verbouwing kon de Skatestore, die de rechter winkelruimte huurt, gewoon open blijven. Van Manen: “We hadden speciaal voor hen de oude winkelpui naar voren getrokken en geïntrigeerd in de bouwschutting waardoor ze goed zichtbaar bleven voor het publiek, ook gedurende de bouwwerkzaamheden.”

Graziosi liet zich bij de materialisatie voor de nieuwe winkelpui inspireren door de oorspronkelijke gevel van het pand. “Die is uitgevoerd in baksteen met karakteristieke zandsteen ornamenten. Voor de gevel op de begane grond hebben we daarom ook zandsteen toegepast.” De winkelpui kreeg een moderne vormgeving met stalen kozijnen, maar sluit in ritme en detaillering aan op de bovengelegen verdiepingen. Opvallend is de elegante detaillering van de kozijnen, die wegvallen achter de gevelstenen. “De ranke kolommen maken maximaal zicht naar binnen mogelijk” aldus Paul Grashoff, architect bij Graziosi Progetti.

Voor een rustig en consistent beeld zijn ook de haakse signing, de handgrepen van de deuren en de huisnummers opgenomen in het ontwerp. Van Manen: “Dat is toch de kers op de taart, dat maakt projecten extra leuk en doordacht.”

Nu de verbouwing is afgerond, kijken alle partijen tevreden terug op het project. Graziosi: “Het proces verliep soepel en fijn.” Dit was ook te danken aan de goede communicatie en samenwerking met het bouwteam, benadrukt Van Manen: “We hadden een fijne aannemer op locatie, waardoor alles heel goed is verlopen. De enorm hoge glazen puien waren een uitdaging voor het bouwteam, en ook over het uitlijnen van de penanten met de bovenliggende bebouwing hebben we flink lopen sparren.” Grashoff: “Dat is de kracht van het bouwteam: ieder heeft vanuit zijn eigen expertise aan het project gewerkt aan een gezamenlijk doel.” Het resultaat is een schitterende eigentijdse winkelpui, die tegelijkertijd het karakter van het pand onderstreept. “We hebben het gebouw echt eer aan gedaan“ aldus Van Manen.

“Ik vind het een mooi project, dat ik graag laat zien.”

Graziosi Progetti maakte het ontwerp voor een retail project van Kroonenberg Groep aan de Amsterdamse Nieuwendijk. De begane grond van het pand uit 1910 kreeg een nieuwe gevel, die weer perfect aansluit bij het oorspronkelijke karakter van het gebouw.