Skip to main content

ITO TOREN

ENTREEHAL, AMSTERDAM

Graziosi Progetti won de competitie voor een turn-key renovatie en transformatie van de lobby van de “ITO Toren”, aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam. Graziosi Progetti verzorgde hiervoor het ontwerp, het project management en de volledige engineering en esthetische begeleiding. Het eindresultaat is een volledig nieuw ontvangstgebied van ongeveer 750m2 met een receptie en lounge, horeca, algemene verkeersruimtes en liftinterieur.

Het gebouw was in 2003 een van de eerste torens op de Zuid-as en is vernoemd naar de Japanse architect van het gebouw Toyo Ito. De toren is een robuust gebouw van 25 verdiepingen met een totaaloppervlak van 38.000m2. De gevel heeft op verschillende hoogtes grote “gaten” in de gevel. Dit zijn terrassen met groenvoorzieningen vanwaar een relatie ontstaat tussen de binnen- en buitenzijde van het pand. Op de begane grond ontbrak echter een dergelijke verbinding. Sterker nog, door het spiegelglas kon vanaf het plein nauwelijks naar binnen worden gekeken.

Om toch een uitnodigende entreezone met horecavoorziening te kunnen maken hebben we ter plaatse van de lobby een zo transparant mogelijke gevel gerealiseerd. Het spiegelglas werd vervangen voor ultratransparant glas en de schuifdeuren werden vervangen voor elegante glazen tourniquets.

Door het gebruik van glas en spiegels op diverse strategische plekken en een verlichte “binnentuin” ontstaan er interessante zichtlijnen door het gebouw, welke tevens het daglicht diep het gebouw binnen dragen en de routing verduidelijken.

De sfeer van de entreehal heeft de allure van een vijf sterren hotellobby door het gebruik van zowel klassieke als eigentijdse elementen. Het meest in het oog springende onderdeel van de lobby is een moderne interpretatie van een klassieke, gewoven “verdure” van zeven bij zeven meter, welke ook een akoestische functie heeft. Het meubilair is een mix van design klassiekers aangevuld met moderne tegenhangers, in een kleurrijke mix, die zorgt voor een warme en aangename ambiance.

Graziosi Progetti won de competitie voor een turn-key renovatie en transformatie van de lobby van de “ITO Toren”, aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam. Graziosi Progetti verzorgde hiervoor het ontwerp, het project management en de volledige engineering en esthetische begeleiding.