RotterdamWPCBouwkundig
WPC
Doelstellingen
Kop van Zuid, een enerverend gebied van ontwikkeling waarin het World Port Center van architect Norman Foster een prominente plek kent. In dit gebouw werd het team van Graziosi Progetti gevraagd de entree te moderniseren, met daarin een centrale rol voor het ontvangst en aanlanden. In de uitvoering van onze ontwerpvisie werden wij bijgestaan door Vb&T i.s.m. met Heembouw.
Oplossing
Het grootste dilemma van opdracht bevond zich eigenlijk aan de buitenzijde van het gebouw. De bestaande tourniquet was uit verhouding met de architectuur. Te laag, te breed, gedateerd en grof uitgevoerd. Daarbij was de positie te ver van de gevel, waardoor het gevelaanzicht visueel werd verdeeld. Sander en Nina ontwierpen een slank, hoog tourniquet met indirecte verlichting en verdikte aan weerzijde van de tourniquet de gevel met dezelfde steen die werd voorgesteld voor de nieuwe vloer in de gehele entree. In de opgedikte delen werden intercom en adresnummer fraai verzonken. Achter de tourniquet werd een nieuwe tochtsluis geplaatst, dusdanig dat de verkeerstromen niet rechtdoor naar binnen gaan, maar worden gesplitst in 2 stromen aan weerzijden, voor een meer gelijkmatige instroom in de hal. De sluis zorgt er tevens voor dat de lange hal wordt verdeeld in 2 kleinere delen, dat creëert meer intimiteit en menselijke maat. Oorspronkelijk bevond de balie zich tegenover de entree, echter werd deze richting de gevel verplaatst. Deze oplossing was 2-ledig, de baliemedewerkers hebben beter zicht op de alle bezoekers die binnenkomen als wel de lift gebruiken én op de oorspronkelijk plek ontstond ruimte voor een stoere trap om naar de eerste etage te geraken. Deze verbinding maakt het mogelijk de bezoekers naar het restaurant op de eerste etage te verleiden. De trap was door Foster in het originele ontwerp al bedacht, echter nooit uitgevoerd. Wij hadden de mogelijkheid het ontwerp in eren te herstellen. Aan weerzijde van de sluis bevinden zich: zitjes, leestafels, ontvangstbalie, lockers en pantry’s, zodat elke bezoeker de mogelijkheid heeft een geschikte plek te vinden die past bij de eigen werkzaamheden of planning. Bezoekende gasten of groepen kunnen tevens ook even wachten alvorens zij worden opgehaald. Het gebouw heeft een onderscheidende entree gekregen, zowel vanaf de straat als vanuit de parkeerkelders met nieuwe signing, er is eenheid in kleur en materiaal, en de bezoekers verdelen zich gelijkmatig over de entreezone heen. Een geslaagd project!

Let us inspire your business

Get in touch with us here. Let us easily call you back or you can send a message, we will get back to you soon.

Let us call you

Mail us directly